HELA SORTIMENTET VARDAGSRUM MATRUM SOVRUM

Skötselråd

Läder

Åldras med skönhet

Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren! Det är starkt, tåligt och väldigt lättskött, vilket gör det till ett utmärkt möbelmaterial. Vid val av läder bör du i första hand välja en lädertyp som passar bäst in efter ditt användande av möbeln, och inte gå efter utseende och känsla.

Om barn och djur kommer vistas i möbeln bör man tänka på att vissa lädertyper kräver mycket omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. Läs mer om lädertyperna nedan. 

Lädertyper

Anilin
Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Märken efter till exempel gödsel och taggtråd finns kvar på lädret för att behålla den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket. Äger du en möbel i anilinläder är det viktigt att man underhåller det regelbundet så man alltid har ett bra skydd och samtidigt få lädret att åldras vackert.

Semianilin
Semianilin är ett anilinläder som har ytbehandlats med ett tunt lager av färg och finnish. Detta gör att man får ett mer slitstarkt läder som är tuffare mot fläckar utan att tappa för mycket av den mjuka och smidiga känslan. De naturliga märken som återfinns på ett anilin finns i vissa fall även kvar på ett semianilinläder. Detta läder har i allmänhet en bra komfort och en god andningsförmåga.

Täckfärgat
Täckfärgat läder har, som namnet antyder ett ytterligare skydd genom mer färg och ytfinnish. Vilket medför att djurets naturliga struktur inte längre blir synligt. Lädret blir väldigt motsåndskraftigt och tåligt men andningsförmågan och komforten begränsas något.

Bycast
Bycast är ett spaltläder med en yta av polyuretan, det vill säga plast. Denna lädertyp är blank och mycket modern. Lädret är i regel tåligt mot fläckar, men har begränsad komfort och andningsförmåga.

Nubuck
Nubuck är ett slipat anilinläder som är helt öppet som har en jämn och len yta. Lädertypen har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt för spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används regelbundet.

Rengör och smörj in lädret regelbundet.
De flesta lädertyper har försetts med någon form av ytskydd. Då möbeln används tillförs fett från till exempel händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret, där det ansamlas - med stora mörka fettfläckar som resultat.
Lädermöbler behöver olika mycket skötsel och omsorg beroende på lädertyp och användning. Det finns dock ett par tips som gäller alla lädermöbler.

Tänk på att
- Hålla undan smuts och damm genom att dammsuga med mjukt borstmunstycke.
- Rengöra och skydda med läderrengöringsmedel mellan sex och tolv gånger per år.
- Återimpregnera mellan två och fyra gånger per år.
- Inte ställa möbeln nära en värmekälla. Se till att det finns en luftspalt på mellan 20 och 30 centimeter mellan möbeln och värmekällan.
- Inte utsätta möbeln för direkt solljus under längre perioder.
- Viss färgavvikelse kan förekomma vid kompletteringsköp till din gamla möbel.

Trä

Livfull möbel med särskilda behov

Trä är ett fantastiskt, levande material som behöver skötas för att bibehålla utseende och kvalitet. Följ därför skötselråden nedan noggrant.

Håll träet rent
Dammtorka din möbel ofta, vid behov med en fuktig trasa och lite såpa eller ett milt rengöringsmedel. Torka bort spill med en fuktig trasa och torka det sedan torrt direkt.

Oljat trä behöver extra skydd
En oljad träyta är smuts- och vattenavvisande, men har inte det skyddande ytskikt som en lackad eller målad yta har. Därför behöver oljade möbler oljas in regelbundet, cirka två gånger per år eller vid behov.
Klassisk möbelolja ger en härlig träkänsla med matt yta. Vaxolja ger en glansigare yta som skyddar lite bättre. Olja in möbeln med en trasa och sandpappra sedan med grovlek 400 medan träet fortfarande är vått. Torka sedan bort överflödig olja och låt ytan torka i ett dygn. Du kan också olja in möbeln två, tre gånger på en gång för att mätta träet och få en jämnare oljad yta.

Aldrig ammoniak på lackat trä
Lackat trä har till skillnad från oljat ett skyddande ytskikt som gör det lite tåligare. Använd dock aldrig starkt rengöringsmedel med ammoniak på lackat trä, det missfärgar möbeln.

Torka snabbt och slipa jämnt
Se alltid till att snabbt torka bort eventuellt spill, speciellt på oljade ytor. Om rödvin eller någon annan färgstark vätska har torkat in i träet kan du slipa med lite grövre sandpapper för att få bort fläcken. Slipa då gärna hela ytan för att undvika flammighet. Olja sedan in ytan enligt beskrivningen ovan.

Tänk på att:

- Undvik all typ av vätske- och alkoholspill.
- Torka upp vätskespill omedelbart.
- Sätt tassar under möbeln - det minskar golvslitage och gör möbeln lättare att flytta.
- Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan. Använd underlägg.
- Ställ inte möbeln nära en värmekälla.
- Placera ej möbeln i direkt solljus.
- Undvik hög luftfuktighet, snabba temperaturskiftningar och extremt torr luft på grund av exempelvis eluppvärmning. Om träet sväller och krymper mycket kan ojämna ytor och torrsprickor uppstå.
- Variera placeringen av de föremål som eventuellt står på möbeln för att undvika nyansskillnader på grund av solljus.
- Viss färgavvikelse kan förekomma vid kompletteringsköp till din redan ägda möbel.
- Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med en torr trasa eller microfiberduk.

Textil

Vårda dina mjuka sidor

Visste ni att soffan är hemmets mest använda möbel? Våra tyger är noggrant testade, med gott resultat, för att motsvara högt ställda krav när det gäller ljustålighet och noppfrihet samt slitage vid användning.

Stoppmöbler i tyg
Stoppmöbler har alltid någon form av skummaterial i sitsen, som början har en mycket fast komfort och som kan kännas en aning ojämn från sits till sits. Med tiden kommer sitsarna mjukna och jämnas ut samt sjunka ihop något.

När det handlar om stoppning med löst stoppningmaterial såsom krossad polyeter, bollfiber, fjäder mm medför det ett större underhåll av plymån. Dessa material behöver kontinuerlig skötsel i form av att man “puffar” till plymån och på så sätt får in luft i materialet.

Textilier med lugg
För chenille, sammet och plysch är det normalt att det blir tryckmärken när luggen lägger sig ner och det blir avtryck så det ser slitet ut. Tyget kan även skifta i flertal olika nyanser beroende på hur ljuset faller.

Pilling/noppbildning
Alla tyger har en tendens till noppbildning. Det mäts i Pilling-skalan 1-5, 1 = midre bra 5= bra.

Ljusäkthet/blekning
Solljuset bleker alla sorters tyg. Ljusäkthetsskalan går från 1-8- De flesta av våra tyger är mellan 5-6 och lämpar sig för inomhusbruk. Tyger som har 6-8 förekommer mer på utomhusmöbler.

Martindale/slitstyrka
Tygets slitstyrka mäts i en skala som heter Martindale. Värdet säger det mesta om hållbarheten på tyget. Möbler i hemmiljö ligger det mellan 12-40.000 varv. För soffor rekomenderar vi ett värde med över 25.000 varv.

Håll tyget rent
Smuts och damm sliter på de allra flesta material, i synnerhet textilier. Håll därför tyget rent och dammsug så ofta som möjligt. När olyckan är framme - gnugga inte in fläcken, utan försök att "suga" upp den med en trasa. Om klädseln är avtagbar kan du försöka lösa upp fläcken från avigsidan och sedan "suga" upp den från rätsidan.
Om klädseln inte är avtagbar kan du tvätta möbeln med skumtvätt. Prova alltid skumtvätten på en dold yta först för att kontrollera att medlet inte missfärgar tyget. Tvätta aldrig överdrag i tvättmaskin, utan försök att få bort fläcken lokalt. Vissa tyger gäller endast kemtvätt.
Ljusa tyger är känsligare för fläckar än mörka. Ett alternativ för att förebygga svårborttagliga fläckar är att impregnera möbeln före användning.

Skaka liv i dina textilier
Plymåer ska vara mjuka och följsamma. Efter en tids användning formar de sig efter kroppen, får naturliga rynkor och kan upplevas som "slappa". Skaka, puffa till, eller stryk då över klädseln med händerna, så blir plymåerna som nya.
Var noga med att alltid stoppa tillbaka plymåer och ryggstoppning rätt i fodralet, så att tyget inte nöts på fel sätt. Rådgör med din möbelhandlare om du är osäker.

Tänk på att:
Undvik all typ av alkoholspill.
- Torka upp vätskespill omedelbart.
- Inte ställa möbeln nära en värmekälla.
- Inte ställa möbeln i direkt, starkt solljus.
- Viss färgavvikelse kan förekomma vid kompletteringsköp till din gamla möbel.
- Ljusa tyger kan anfärgas av jeans/mörka tyger
- Borttagning av noppor kan i vissa fall göras med noppmaskin.

Madrasser

Bäddmadrasser och övriga sängdelar som är försedda med möbeltyg rengörs med möbelskum. Bäddmadrasser med avtagbart fodral tvättas efter produktetikettens anvisningar.

De flesta resårmadrasser kräver generellt sett inte mycket skötsel, men i likhet med stoppmöbler uppstår med tiden en viss ”sättning” i materialet. Det har dock ingen betydande inverkan på stöttning och bäregenskaperna. Sättningar kan till viss del motverkas genom att vänta på madrassen, huvud samt fotända och om möjligt även fram och baksida.

Många resårmadrasser har oftast en tillhörande lös bäddmadrass, den bör också vändas med jämna mellanrum på samma sätt. Många bäddmadrasser tål dock inte tvätt. Titta efter tvättmärkning eller fråga en av våra möbelsäljare vad som gäller.

De flesta madrasser har mjukare kanter som inte tål att man sitter eller ligger på dem under längre tid. Det gäller även mittendelen i en dubbelsäng med två madrasser. Madrasser skall dammsugas med jämna mellanrum. Fläckar kan tvättas bort med en vattenbaserad skumtvätt för textil, förutsatt att tyg samt stoppningsmaterial tål det. Är du osäker fråga en av våra möbelsäljare.

Det är viktigt att madrassen inte ligger på ett helt plant och tätt underlag till exempel en träskiva. Fukt från madrassen måste kunna komma ut från alla håll då det annars kan förorsaka fuktskador och lukt.

Granit

Granit är ett mycket tåligt material som behåller sin yta även om den utsätts för slitage. Granit är ett naturmaterial vilket gör att varje sten är unik med sin nyans och struktur. I vissa granitsorter kan det finnas små porer vilket hör till stenens natur och är alltså inte något fel.

- Undvik att ställa föremål med vassa eller skarpa ytor på granitskivan.
- Torka rent om vätska spills på ytan.
- Max 70 graders värme på granitytan.
- Polera ytan med 000:ans stålull och rengör efteråt med en torr trasa.
- Behandla granitskivan med stenolja på torr yta. Polera sedan med en torr trasa.


Fråga gärna också efter tips och råd i butiken. Våra säljare informerar gärna om hur ni kan rå om er möbel på bästa sätt.

Marmor

Marmor består av tätt polerat kalksten och är ett poröst material och därmed känsligt för fukt och luftföroreningar. Marmor är ett levande material vilket gör att varje sten är unik med sin nyans och struktur. Det är därför viktigt att man behandlar det på rätt sätt för att hållbarheten ska vara så lång som möjligt. Vi rekommenderar därför att köpa ett täckningsmedel som skyddar från fläckar och andra skador direkt innan du börjar använda din möbel även om marmorskivan är behandlad vid leverans. Följ instruktioner på förpackningar noga.

- Använd inte rengöringsmedel på skivan som är sura.
- Torka rent om vätska spills på ytan, marmor är speciellt känsligt för syra.
- Använd underlägg till glas och porslin för att undvika frätskador.
- Rengör endast såpa när du rengör, fettet hjälper att stänga stenens porer.
- Köp ett täckningsmedel som skyddar din marmorskiva 

Lösningsmedel som inte skadar möbelytan:
- Aceton
- Lacknafta
- T-röd
- Blyfri bensin

Om repor uppstår:
- Se till att repan håller sig ren från smuts
- Fyll en behållare med 1 liter ljummet vatten och 1 msk flytande diskmedel
- Använd en ren microfiberduk och torka av bänkskivan från skräp
- Använd en ny, ren microfiberduk med endast varmt vatten och torka ytan
- Polera marmorbordet med specialanpassat medel avsett för marmor, arbeta i cirkulära rörelser.


Fråga gärna också efter tips och råd i butiken. Våra säljare informerar gärna om hur ni kan rå om er möbel på bästa sätt.

 

Till toppen